Het belang van vitamine D3 en calcium voor onze gezondheid

Is er wel voldoende vitamine D3 in het lichaam aanwezig?

Zonder D3 kan ons lichaam namelijk geen calcium opnemen. Vroeger was opname van D3 geen probleem, omdat we meer buiten leefden.

Onder invloed van zonlicht maakt onze huid zelf D3 aan. Maar de moderne mens werkt vooral binnen, en komt dus minder buiten dan onze voorouders. Een tekort aan vitamine D3 veroorzaakt een tekort aan calcium en meteen is het goed functioneren van onze mitochondriën in gevaar. Aangezien het goed functioneren van mitochondriën van levensbelang is, gaat het lichaam onmiddellijk op zoek naar een alternatieve bron van calcium.

Het probeert nu aan calcium te komen op een manier waarvoor geen D3 nodig is, dus buiten de voeding om, het gaat op zoek naar een andere, makkelijker bereikbare bron: het gebit.

Uit onze tanden en uit het bot waarin de tanden en kiezen verankerd zijn, kan betrekkelijk eenvoudig calcium worden vrijgemaakt zonder dat daarvoor D3 nodig is, de daar vrijgemaakte mineralen gaan direct via het mondslijmvlies de bloedbaan in.

Onze andere botten zijn ook bronnen van calcium en magnesium maar daarvoor is D3 nodig, omdat D3 de bepalende factor is voor het vrijmaken van mineralen uit de botten.

Hoe verloopt dat proces precies?

Het lichaam merkt dat de hoeveelheid calcium in het bloed te laag is en er wordt een signaal afgegeven aan het regulatiecentrum in de hersenen: de hypothalamus, een klein deeltje van de hersenen waar veel processen door gereguleerd worden.

De hypothalamus op zijn beurt geeft weer een signaal aan de grote speekselklieren en die weer aan de tanden en kiezen. Daardoor worden bepaalde eiwitten niet meer aangemaakt en kunnen de mondbacteriën ongeremd groeien. Resultaat: veel tandplak, wel 30 keer meer dan in een gezonde situatie.

Het tandvlees raakt daardoor ontstoken, waarop het lichaam reageert met een ontstekingsreactie, waardoor het bot oplost en wordt opgenomen in de bloedstroom.

Ook worden de tanden aangetast door de zuren uit de tandplak-bacteriën waardoor de tanden oplossen en er weer mineralen in de mond komen en op die manier in de bloedbaan. Zo worden de reserves die daar opgeslagen zijn aangesproken, het lichaam gaat dus zijn eigen voorraden gebruiken om de mitochondriën te kunnen laten functioneren.

Het gebit en de botten rondom de tanden worden als eerste aangetast om mineralen vrij te maken voor de mitochondria.Het is interessant om te zien wat voor signalen de speekselklieren krijgen als er te weinig calcium in de bloedbaan is, en wat de invloed daarvan op de tanden is:

  1. Tandplak verergert: Eerst worden bepaalde eiwitten – die normaal gesproken de bacteriën in onze mond in toom houden – minder actief, waardoor bacteriën zich ongebreideld kunnen vermeerderen. We merken dat doordat we meer witte aanslag op de tanden krijgen. Het witte laagje plak dat op je tanden zit als je niet goed poetst, groeit nu nog sneller en is nauwelijks meer weg te poetsen. Alleen de hele goede en zorgvuldige poetsers kunnen dit nog aan, maar ook zij moeten vaker poetsen dan voorheen.
  2. Tanden worden gevoeliger: De vloeistofstroom in de tanden draait om, die gaat niet meer van binnen naar buiten, maar van buiten naar binnen, de tanden worden daardoor gevoeliger voor koud en warm. De tanden en kiezen zijn geen dode elementen die in het bot staan met het tandvlees eromheen. Het zijn wel degelijk levende lichaamsdeeltjes. In de tanden zit een zenuw met bloedvaatjes, die voeden de tand de hele dag door met mineralen en andere voedingstoffen. De zenuwen beschermen de tanden tegen te veel trauma, klappen, te grote temperatuurverschillen, te hoge druk door overbelasting of zelfs stroomprikkels. Een tand leeft net als een boom of een plant, er gaan stoffen van de wortel naar de kroon.

Mijn advies om voldoende calcium binnen te krijgen is eenvoudig: gezonde voeding en zonlicht. De kern daarvan is veel groenten in veel verschillende soorten (4 ons per dag), niet te veel fruit (3 of 4 stuks per dag vanwege de suikers in het fruit), zo min mogelijk koolhydraten en zeker geen toegevoegde suikers.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email